We zijn met z’n allen enorme dromers. Het maakt niet uit aan wie je de vraag stelt, ieder van ons heeft dromen. Een wereldreis, een eigen huis bouwen, een gezinnetje, de beste worden in je sport, leren schilderen, dat buikje wegwerken, ga zo maar door! Maar, hoe doe je dat nu? om vooruit te komen moet dat dromen toch een keer veranderen in doelen stellen en plannen..
Het maakt niet uit hoe groot of klein de droom is. Het gaat om de stappen die je er al dan niet naartoe zet. Soms is het behoorlijk moeilijk om in beweging te komen. We wijfelen. We willen het graag, maar hebben geen energie om in beweging te komen.
Meestal is dit toe te schrijven aan het feit dat we alleen naar het einddoel kijken. Een punt enorm ver weg, voor het gevoel haast onbereikbaar. Dat droombeeld van ons schitterend op een podium met een gouden medaille die we net in ontvangst hebben mogen nemen omdat we als eerste over de finish van de duizend meter sprint zijn gekomen. Vervolgens kijken we naar beneden, zien ons bierbuikje, denken aan het feit dat we al uitgeput zijn als we 2x de trap op zijn gewandeld en de moed zinkt ons in de schoenen.
De truc in dit verhaal is realistisch zijn, doelen stellen en plannen. Bedenk realistische stappen op weg naar het einddoel en zie deze ook als volwaardige tussendoelen. Wees trots op jezelf als je ze hebt behaald en beloon jezelf er ook voor. Het is tenslotte een prestatie. Je hebt iets bereikt wat je voorheen nog niet kon en je hebt je niet laten verleiden voor de makkelijkste weg te kiezen. Namelijk, opgeven alvorens te beginnen.
Een handig hulpmiddel om tot het behalen van die tussendoelen te komen is het maken van een planning. Zie het als de trainingsschema’s die gebruikt worden tijdens het fitnessen. Je begint niet met het einddoel maar met kleine stapjes in de juiste richting. Je gaat ook niet aaneengesloten door tot je het behaald hebt maar plant een aantal vaste momenten in de week in waarin je er tijd aan gaat besteden. Herhaling is namelijk de sleutel tot verbetering. Ga eens 2x een uurtje in de week schilderen, doe eens iedere ochtend een kwartiertje aan meditatie. Probeer het gewoon eens uit voor een poosje, misschien een maand. Kijk dan waar je staat, hoe het bevalt en hoe je ermee door kan gaan.